KAZDAĞI SARIKIZ EFSANESİ

KAZDAĞI SARIKIZ EFSANESİ

Edremit,Güre'de 25. nci geleneksel Sarıkız Etkinliği yapıldı.

Edremit Belediyesi Güre Mahallesinde geleneksel olarak Kazdağlarının efsanesi Sarıkız anısına düzenlenen ‘Sarıkız Mevlit ve Hayır Yemeği’ne 25. nci kez ev sahipliği yaptı. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Sarıkız efsanesi ve inanışının Edremit ve Kazdağları için tarihi ve kültürel olarak önemli bir değer olduğunu belirtti.

Edremit Belediyesi Kazdağları`nın en bilinen efsanelerinden olan ‘Sarıkız ve Kazları’ anısına her yıl geleneksel olarak sürdürdüğü ‘Sarıkız Etkinlikleri ’ne 25. nci kez ev sahipliğini Güre - Kavurmacılar Mahallesinde ‘Sarıkız Mevlit ve Hayır Yemeği’ gerçekleştirildi.

Sarıkız’ın ve ailesinin yaşadığına inanılan Kavurmacılar Mahallesinde bir gün öncesinden 8 adet kurban kesilerek kazanlar dolusu yemekler ve şerbetler hazırlandı. Ardından Güre Merkez Cami İmamı İbrahim Yılmaz, İstanbul Eyüp Sultan Kuran Kursu Hocası emekli imam Yüksel Kip ve emekli imam Nurettin Yılmaz tarafından mevlit okundu. Okunan dualar ve namazdan sonra katılanlara yemek ve şerbet dağıtıldı.

Sarıkız efsanesi ve inanışının Edremit ve Kazdağları için tarihi ve kültürel olarak önemli bir değer olduğunu belirten Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, “Yöremizin en bilinen inanışlarından olan Sarıkız anısına 24 yıldan buyana Güre Belediyesi olarak etkinlikler düzenliyor idik. Belde belediyelerinin kapatılmasından sonra bu geleneği Edremit Belediyesi olarak devam ettiriyoruz. Bugün yine binlerce yurttaşımızın katılımı ile dualar ve hayır yemeği ile Sarıkız’ı bir kez daha andık. Anma etkinliklerinin hazırlanmasına emeği geçen tüm arkadaşlarımı ve en önemlisi bugün buraya kadar gelerek hayrımıza katılan tüm yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir yasası gereği kapatılan Güre Belediyesi tarafından düzenlenen Sarıkız anma etkinlikleri bu yıl Edremit Belediyesi tarafından yapıldı.

Sarıkız’ın yaşadığına inanılan Güre-Kavurmacılar Mahallesi’nde ki mevlit ve hayır yemeğine ev sahibi Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’nın yanı sıra CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Belediye Meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.

KAZDAĞINDA ‘SARIKIZ EFSANESİ

Balıkesir’in Edremit ilçesi Güre Beldesine bağlı Kavurmacılar Mahallesinde oturan Sarıkız`ın babası yaşlanınca Hac`a gitmek ister ve kızını Güre köyünde bir imam ailesine emanet eder. Uzun süren Hac zamanında köy delikanlıları kıza evlenme teklifinde bulunurlar. Kız bu teklifleri kabul etmeyince bunu gurur meselesi sayarak yorumlar üretmeye başlarlar. Yorumlar kısa zamanda dedikoduya ve iftiraya dönüşür. Baba Hac`dan dönünce dışlanır ve kızını öldürmeye karar verir. Evden çıkınca kıza bozuk yumurta atanlar olur. Bu nedenle çocuklar ona "Sarıkız" adını verirler. Köyün kenarına çıkıldığında Sarıkız kendisine hakaret edenlere bunun yanlış olduğunu kabul ettiremeyince beddua eder.

Baba ile Sarıkız şimdiki Sarıkız tepesine çıktıklarında Baba abdest almak için kızından acele su ister. Ancak verilen suyun tuzlu olduğunu gören Baba tatlı su ister. Anında verilen tatlı sudan şüphelenen Baba, niçin tuzlu su verdiğini sorar.

Kız da "acele ettiğin için, denizden alıverdim" cevabını verir.

Bu durum karşısında kızının ermiş olduğunu anlayan Baba pişman olur. Kızına "kızım ben sana inanmamakla büyük hata ettim, senden özür dilesem beni affedersin ama senin yüzüne bakacak halim kalmadı, en iyisi sen burada beni bekleyedur ben şöyle bir gezip geleyim" diyerek kızı yalnızlığa terk eder.

Baba görünmez olunca dağın üzerine korkunç derecede siyah bir bulut çöker. Günler sonra Baba`nın ölmüş bedenini dağın zirvesinde bulurlar ve buraya (1727 metre) ‘Baba Tepesi’ sarıkızın bulunduğu yere de (1726 metre) ‘Sarıkız Tepesi’ adı verilir.

Heryıl Türkmen ve Yörüklerin izinli olarak 15 gün süren ziyaret ettiği ve konakladığı yerler buradaki yaylalardır.                                     ENVER DOLGUN-EDREMİT



  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı